Om Karina

Vem är jag?
Musik är för mig ett uttryck och ett sätt att förmedla mina känslor och åsikter om den värld jag lever i. Det är ett sätt att nå andra människors hjärtan. Det är också ett sätt att påverka och ruska om. Jag tror på starka meningsfulla texter och vackra melodier som kramar lusten till sista droppen. Jag kan beskrivas som en kreativ kvinna med en visionärs hjärta. Jag har alltid valt mina egna vägar. Jag tror på att jobba för en bättre värld. Att vi finns här av en mening och att vi kan förändra. Vi har alla personligt ansvar för oss själva och vår omvärld.

Motsatserna i mig kompletterar varann. Min drivkraft och styrka är förändring och att se möjligheter till utveckling. Att påverka och gräva djupare. Att förstå,  inte bara veta.

Historia
Jag startade min musikaliska bana i en vanlig förortsvilla i Täby utanför Stockholm. I pappas vita konstläderhörlurar av 70-talsmodell mimade och sjöng jag med till alla idolerna under hela uppväxten. Främst var det ABBA, men också Elvis, Police, Beatles, Gyllene Tider, Schlager, Carola och Ella Fitzgerald. På frågan om vad jag skulle bli när jag blev stor svarade jag tvärsäkert. Popstjärna förstås!

Debut
Under några år spelade jag med olika band i Stockholm och utbildade mig bl a på Rockmusikerlinjen på Fryshuset. Det var dock i Stefan Ljungqvists ”Va du Vill med Ljungqvist!” på SVT som jag gjorde min TV debut 1994. Han hade sett mig uppträda nere på Cypern där jag arbetat som entertainer och vingvärd och ville ha mig med i sitt program. Jag sjöng Bessie Smiths blues ”Nobody Knows You When You’re Down and Out”.
Under de här åren var jag bl a frontfigur i bandet P Squad som spelade funk och var husband på det nu nedlagda, men mytomspunna haket “Lilla Maria” vid Mariatorget. Här var det svettigt, funkigt och fullsatt! (och ganska “rökigt” och skumt också, för den som minns 🙂 )

USA
1995 tog jag mig över Atlanten till Boston USA. Detta skulle visa sig bli en livslång förälskelse med det stora landet i väst. Jag utbildade mig på Berklee College of Music och började skriva egna låtar. Under min tid i USA medverkade jag parallellt med skolan i olika musikaluppsättningar. De främsta var Chess på The Lyric Stage och West Side Story på Newton Playhouse. När collegeåren var slut flyttade jag till New York City, och E 6 street i East Village. Här arbetade jag på Triplets Old Roumanian Steakhouse som sjungande servitris medan jag samtidigt sjöng i olika band
.

Frilans, band, skivor & samarbeten
Sedan hemkomsten till Stockholm vid millennieskiftet har jag frilansat som sångerska och samarbetat med så många fantastiska musiker och band. Jag har också medverkat på en del samlingsskivor och arbetat lite grann med reklam och film. 2001 släppte jag första CDn Bits & Pieces som trycktes upp i ca 400 ex. 2004 kom singeln Kindred Soul som snurrade ett tag på radion. 2004 startade jag också bandet Three Small Giants tillsammans med gitarristen Patric Skog och basisten Niclas Lindblom. TSG finns att höra på plattan As Silent as Dawn Came som kom 2008. Då med Sebastian Hankers på bas. Basen har sedan dess även trakterats av Sebastian Berglund. Tillsammans med pianisten Birgitta Henriksson och Niclas Lindblom gjorde jag julföreställningen ”Jazz i Julenatt” 2005 på Teater Gamla stan med ett 20 tal föreställningar och till denna släppte vi också en CD med samma namn med juljazzlåtar i egna arrangemang. Ett annat starkt samarbete är med blåsaren Anders Ellman i bandet Steve. Steve, är en jazzgrupp med rötterna i 50- & 60-talens Be Bop med inslag av vocaleese. Övriga medlemmar i bandet är Petter Carlson piano, Niklas Wennström och Mats Jadin trummor. 2011 kom plattan Farmers Market på egen label. 2013 kom uppföljaren som fick heta Ella the Cat och presenterades på Fashing inför en härlig jazzpublik.

Musik är mitt liv. Jag har turnerat över hela Sverige, Tyskland, Baltikum, USA och även hela vägen ner till mellanöstern. Jag har fått spela med så fantastiska musiker och artister! De senaste åren har jag dock fokuserat mer på live än skiva. Utöver rena konserter har det blivit många vändor i program som t. ex. Kultur i vården. Där har jag fått möjlighet att ge det där lite extra till dem som verkligen behöver det och kanske själva har svårt att ta sig till musiken, ett sätt jag älskar. Många vigslar, begravningar och andra känslofyllda tillfällen ligger också som ett pärlband i minnet. Festbandet är mitt partyband. Det har sedan 2002 framträtt på happenings, företag, bröllop och mingel för glada festdeltagare.

Då mitt liv har förändrats en del de senaste åren, inte minst då jag blev mamma i slutet av 2019 och flyttade till Gotland, har tiden på ngt sätt blivit snabbare och mer flyende. Därför har musiken också fått stå lite på vänt. Det ligger dock ett par album, föreställningar och konserter till och puttrar i den kreativa hjärnan. Efter pandemi kommer solsken. Jag känner mig redo att utforska var jag står nu och vilka historier jag har lust att berätta. 2024 planerar jag att ha skrivit klart minföreställning om den franska 1800tals kvinnan Victorine Meurent. Modell till bl. a Manet, men också konstnär i eget namn. Här kan du läsa mer om den resan.

Andra engagemang och uppdrag
Ett av mina drivmedel i livet är att försöka förändra saker till det bättre och därför engagerar jag mig för detta. Musikerförbundet, SKAP – Svenska Kompositörer av Populärmusik, Lilith eve, Kf. Roxy och Musikens hus är några organisationer och projekt jag varit delaktig i.

Jag tror på möjligheten att alltid växa. Jag har själv sett hur djupt musiken går in i våra känslor och vårt uttryck. Därför har jag sökt verktyg och lösningar på hur man kan använda den kraften. Jag har fördjupat mig inom Coaching, Psykosyntes, Mental träning, Sorgbearbetning, Musikpsykologi och Ljudterapi mm. Dessa är saker som jag använder för att fördjupa mitt eget kreativa uttryck och också för att hjälpa andra. Jag arbetar som coach, organisationsutvecklare, kursledarehögskolelärare, handledare och föreläsare mm .Ofta med fokus på motivation, målbilder och personligt uttryck.

Kuriosa

  • Jag har spelat Loa Falkmans elaka fru i en kortfilm för SVT.
  • Jag gör rösten till en pilsk piga i Gröna Lunds kärlekstunnel.
  • Jag gillar romantiska komedier och ogillar starkt filmer och böcker med olyckliga slut!
  • Jag är delvis ansiktsblind. Många gånger har jag presenterat mig för någon både två och tre gånger utan att ha känt igen dem. Det kan göra folk lite sura ibland, men är inte illa ment!