Om Karina

Om du inte orkar läsa all denna text och bara vill ladda ner ett CV så kan du göra det HÄR

Vem är jag?
Musik är för mig ett uttryck och ett sätt att förmedla mina känslor och åsikter om den värld jag lever i. Det är ett sätt att nå andra människors hjärtan. Det är också ett sätt att påverka och ruska om. Jag tror på starka meningsfulla texter och vackra melodier som kramar lusten till sista droppen. Min andra passion coachning handlar om att hjälpa människor att nå sin önskade mål. Att få vara ett bollplank, en spegel och någon som kan hjälpa till att få hjulen att rulla aningen effektivare. 

Jag kan beskrivas som en kreativ kvinna med en visionärs hjärta. Jag är stark, modig, självständig och okonventionell. Jag utmanar och har alltid valt mina egna vägar. Jag tror på att jobba för en bättre värld. Att vi finns här av en mening och att vi kan förändra. Vi har alla personligt ansvar för oss själva och vår omvärld.

Motsatserna i mig kompletterar varann. Det varma och mjuka blandar sig med ett jävla anamma och en icke vikande syn på livet som fullt av möjligheter som går att uppnå.  Min drivkraft och styrka är förändring och att se möjligheter till utveckling. Att påverka och gräva djupare. Att förstå,  inte bara veta.

Historia
Jag startade min musikaliska bana i en vanlig förortsvilla i Täby utanför Stockholm. I pappas vita konstläderhörlurar av 70-talsmodell mimade jag och sjöng med till alla idolerna under hela uppväxten. Främst var det ABBA, men också Elvis, Police, Beatles, Gyllene Tider, Schlager, Carola och Ella Fitzgerald. På frågan om vad jag skulle bli när jag blev stor svarade jag tvärsäkert. Popstjärna förstås!

Debut
Under några år spelade jag med olika band i Stockholm och utbildade mig bl a på Rockmusikerlinjen på Fryshuset. Det var dock i Stefan Ljungqvists ”Va du Vill med Ljungqvist!” på SVT som jag gjorde min TV debut 1994. Han hade sett mig uppträda nere på Cypern där jag arbetat som entertainer och vingvärd och ville ha mig med i sitt program. Jag sjöng Bessie Smiths blues ”Nobody Knows You When You’re Down and Out”.

USA
1995 tog jag mig över Atlanten till Boston USA. Detta skulle visa sig bli en livslång förälskelse med det stora landet i väst. Jag utbildade mig på Berklee College of Music och började skriva egna låtar. Under min tid i USA medverkade jag parallellt med skolan i olika musikaluppsättningar. De främsta var Chess på The Lyric Stage och West Side Story på Newton Playhouse. När collegeåren var slut flyttade jag till New York City, och E 6 street i East Village. Här arbetade jag på Triplets Old Roumanian Steakhouse som sjungande servitris medan jag samtidigt sjöng i olika band.

Frilans, band, skivor & samarbeten
Sedan hemkomsten till Stockholm vid millennieskiftet har jag frilansat som sångerska och samarbetat med så många fantastiska musiker och band. Jag har också medverkat på en del samlingsskivor och arbetat lite grann med reklam och film. 2001 släppte jag första CDn Bits & Pieces som trycktes upp i ca 400 ex. 2004 kom singeln Kindred Soul som snurrade ett tag på radion. 2004 startade jag också bandet Three Small Giants tillsammans med Patric Skog. TSG finns att höra på plattan As Silent as Dawn Came som kom 2008. Tillsammans med pianisten Birgitta Henriksson och basisten Niclas Lindblom gjorde jag julföreställningen ”Jazz i Julenatt” 2005 på Teater Gamla stan och till denna släppte vi också en CD med samma namn med juljazzlåtar i egna arrangemang. Festbandet är mitt partyband. Det har sedan 2002 framträtt på otaliga happenings, företag, bröllop och mingel. Ett annat starkt samarbete är med blåsaren Anders Ellman i bandet Steve. Steve, är en jazzgrupp med rötterna i 50- & 60-talens Be Bop med inslag av vocaleese. Övriga medlemmar i bandet är Petter Carlson piano, Ulf Hammarstrand bas och Mats Jadin trummor. 2011 kom plattan Farmers Market på egen label. 2013 kommer uppföljaren som har arbetsnamnet
Ella the Cat.

Påverkansarbete
Eftersom en av mina drivmedel i livet är att försöka förändra saker till det bättre så engagerade jag mig 2005 i Musikerförbundet. 2006-2010 satt jag ordförande i Stockholmsavdelningen och 2007 kom jag in i förbundsstyrelsen (uppdraget avslutas i maj 2013). Våren 2011 tog jag också plats i styrelsen för SKAP – Svenska Kompositörer av Populärmusik. Det är en organisation som arbetar för låtskrivare, textförfattare och arrangörers rättigheter.

Personlig utveckling
Jag tror på möjligheten att alltid växa. Både inom mitt eget musicerande och i arbetet med mina elever har jag länge sett hur djupt musiken går in i våra känslor och vårt uttryck. Därför har jag sökt verktyg och lösningar på hur man kan använda den kraften. Jag har läst Psykosyntes, Mental träning, Musikpsykologi och Ljudterapi mm. Dessa är saker som jag använder för att fördjupa mitt eget kreativa uttryck och också för att hjälpa andra. Jag arbetar som lärare, kursledare och föreläsare med fokus på motivation, målbilder och personligt uttryck.

Kuriosa

  • Jag har spelat Loa Falkmans elaka fru i en kortfilm för SVT.
  • Jag gör rösten till en pilsk piga i Gröna Lunds kärlekstunnel.
  • Jag gillar romantiska komedier och ogillar starkt filmer och böcker med olyckliga slut!
  • Jag anser mig vara delvis ansiktsblind. Många gånger har jag presenterat mig för någon både två och tre gånger utan att ha känt igen dem. Det kan göra folk lite sura ibland, men är inte illa ment!